Gündüz Kuşağı Tarifleri

Detoks ve Antioksidan, Aynı Şeyler mi?

0


Kısaca: hayır değil :)

Detoks (detox), detoksifikasyon (detoxification) işleminin söylemesi daha kolay olan kısa ismidir ve toksik maddelerden arınma anlamına gelmektedir. Alternatif tıp uygulaması olarak vücudun toksinlerden arındırılması haricinde alkol ve ilaçlardan arınma da aslında detokstur. Uzun süren ve fazla alkol tüketimi sonrası alkolün vücuttaki etkilerinin bitmesi ve metabolizmanın eski haline dönmesi ile aynı şekilde uzun süren tedavilerden sonra ilacın ve yan etkilerinin tamamen kaybolması da tıbbi detoks terimleridir.

Alternatif tıp olarak detoks ise çeşitli besinlerin tüketilmesi ve uygulanan detoks diyetleri ile toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Bu işlemin faydaları ile ilgili klinik olarak kesin sonuçlar olmadığı gibi faydalı veya zararlı olduğu konusunda da farklı görüşler mevcuttur. Bazı doktorlar detoksu para tuzağı olarak adlandırmakta, karaciğer ve böbreklerin bu işlemi doğal olarak yerine getirdiğini, hatta detoks diyeti olarak uygulanan birçok beslenme programının tek tip olduğu için vücuda diğer açılardan zarar verdiğini savunmaktadır.

Toksinler vücudumuzun normal işleyişindeki kimyasal reaksiyonlar sonucu da oluşuyor ve karaciğerimizin vücuttaki toksinleri etkisiz hale getirdiğini biliyoruz. Ancak artık çevremizdeki sağlıksız koşullar nedeniyle yüksek miktarda zararlı maddeye maruz kalıyoruz. Kirli hava ile toksinleri soluyoruz. Yanlış ilaç kullanımı, sağlıksız beslenme, işlenmiş yiyecekler vücudumuza zararlı maddeler ile dolu. Sağlıklı beslenmeye çalışırken bile zirai ilaçlar, kirli sularla sulanan sebze ve meyveler, kirli sularda yetişen balıklar, kirli çevrede yetişmiş hayvanların etleri ile yine toksin almış oluyoruz. Bu nedenle de sağlıklı yaşamak için karaciğerin başarabileceğinden fazlasına ihtiyacımız olduğu kesin. Toksin alımını azaltmak ve vücuttan atılmasında organlarımıza yardımcı olmak detoksun ana mantığı. Detoks diyetleri uygulanmasa da, arındırıcı etkisi olan sebze ve meyveleri tüketmek bile etkili olacaktır.

Antioksidan ise detoks gibi bir proses değil, bu özelliği gösteren moleküllere verilen ortak addır. Vücudumuzda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucu serbest radikaller açığa çıkar. Bu moleküller oldukça aktiftir, diğer moleküller ile kolayca reaksiyona girer ve böylece hücrelere zarar verirler. Mutasyona neden olabilir ve böylece de tümör oluşumu ve kansere neden olabilirler. Antioksidanlar serbest radikaller ile bağ kurarak bileşik oluşturur ve böylece onların başka moleküller ile reaskiyona girmesini engeller. Böylece serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücuda zarar vermesini engellemiş, kansere neden olma tümör oluşturma risklerini azalttığı gibi hücre yıkımını da azaltarak yaşlanmayı da geciktirmiş olur.

0 yorum :

Yorum Gönder