Gündüz Kuşağı Tarifleri

Mehmet Öz Yeşil Kahveyi övdüğü için İfade Vermeye Çağırıldı

0

Yeşil Kahve ile ilgili detaylı açıklamaları ve Mehmet Öz'ün tavsiyelerini önceki postta yazmıştım. (http://gunduzkusagitarifleri.blogspot.com.tr/2014/03/yesil-kahve.html)

Googlea 'yeşil kahve' yazdığınızda karşınıza direk Mehmet Öz'ün resimleri ve "Mehmet Öz tavsiye ediyor!" sloganları ile hazırlanmış görseller/reklamlar çıkıyor. Her ne kadar hiçbir marka ya da ürünü tavsiye etmediğini özellikle vurgulasa da, programında yeşil kahveye oldukça fazla yer vermesinden cesaret alan girişimcilerin işi bu. Konu ve muhatabı popüler olunca yapılan reklam ve çıkan haberler de abartılı oluyor.

Benzer şeylere bu sabah da rastladım. "Mehmet Öz'e Şok Suçlama!" başlıklı haberler gördüm twitterda. İşin aslı nedir bakalım :)

Mehmet Öz, ABD Senatosu’na Missouri Senatörü Claire McCaskill'in başkanlığını yaptığı "Tüketicinin Korunması, Ürün Güvenliği ve Sigorta" adlı alt komiteye ifade vermek üzere çağırılmış. Amerikan sistemini pek bilmiyorum, okuduklarımdan da bunun ne olduğunu pek anlamadım açıkçası :). Mahkeme değil de komisyon gibi birşey sanırım.

Komisyonun ifadeye çağırma sebebi şu: Yeşil Kahve ile ilgili  çok az araştırma olmasına ve kilo vermedeki etkisinin çok az olmasına rağmen Mehmet Öz'ün bu ürünü mucize olarak sunması insanlara boş umutlar veriyor. Yeşil kahve çekirdeği satan birçok firma Öz'ün program videolarını kullanarak reklam yapıyor ve bu da tüketiciyi yanlış yönlendirmeye sebep veriyor.

Oturumda McCaskill şöyle soruyor:

"Doğru olmadığını bildiğiniz halde neden böyle şeyler söylediğinizi anlamıyorum. Elinizde inanılmaz bir megafon varken neden şovunuzu bayağılaştırıyorsunuz? ..... Güç beraberinde büyük bir sorumluluk da getirir."
("I don't get why you need to say this stuff when you know it's not true. When you have this amazing megaphone, why would you cheapen your show? ... With power comes a great deal of responsibility.")

Mehmet Öz'ün savunmasında bahsettiği ise yeşil kahve çekirdeğinin denemeye değer olup olmadığı saatlerce tartışılabilir, kilo vermek oldukça kompleks bir süreç ve birçok etmene bağlı, bu yüzden her öneri sorgulanabilir. Mesela kendisi dua etmenin hastalar üzerinde iyileştirici etkisi olduğunu da savunuyor ancak bunu ispatlayacak bir çalışma yok, pek mümkün de değil zaten. Yeşil kahvenin de bunun gibi bir tavsiye olarak algılanması gerekiyor.

Ancak burada komisyonun haklı bir gerekçesi  de var ki "Dua için para gerekli değil. Ancak insanlar kolayca zayıflamak için bu ekstrakt haplarını alarak belki de tam tersi kendilerine zarar verecek birşeye yüklü miktarda para harcıyorlar.

Mehmet Öz de bu noktada bu ürünü körü körüne tavsiye etmediğini, araştırma yaptığını, kendisinin hatta ailesinin de kullandığını belirtiyor. Buna rağmen hiçbir markayı önermediğini ve hiçbir reklamda oynamadığını da ekliyor. Ancak tavsiyelerinde 'hararetli bir dil kullanmasının ahlaksız reklamcıları beslediğini' de kabul ediyor.

Herhangi bir marka tavsiye etmemesi ama buna rağmen kullandığı süslü dil reklamcılar ve ürün satıcıları için bulunmaz bir nimet. Bu sayede Mehmet Öz'ün adını kullanıyorlar. Senatör'ün tavsiyesi de bu yönde olmuş:
"Ya bu tip şeyler hakkında hiç konuşmayın, ya da daha spesifik olun, çünkü bu durumda bu şekildeki tavrınız işe yaramıyor."
(“Either you don’t talk about these things at all, or you’re going to have to be more specific, because right now, this is not working,” ) 

Mehmet Öz de şovunun ve konuşmalarının kullanıldığını kabul ediyor ve bunu önlemek için daha dikkatli olacağını belirtiyor.  "Çözümün bir parçası olmak istiyorum, problemin değil." diyor.

Yani Twitter'da ve gazetelerde atılan oltalara çok da düşmeyin. Ortada şok edici bir suçlama yok. Mehmet Öz de başından beri söylediğinden daha farklı birşey söylemiyor zaten. Doğru beslenip egzersiz yapmadan kilo vermeniz imkansız, bunları yaparsanız yeşil kahve de sizin için iyi bir hızlandırıcı olabilir.

Mehmet Öz'ün Hürriyet gazetesine yaptığı açıklama için:
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/26640941.asp

“Bu dolandırıcılığın artmasından ben de sorumlu olduğum için ifade verdim. Bu ürünleri tanıtırken kullandığım heveslendirici dil, bu sorunu daha kötü yaptı“

“Senatoya verdiğim ifadeden bazı karmaşık konularla yüzleşmek ve tüm mevcut oyuncuların katılımıyla, tüketicileri korumaya yönelik ileri adımlar atabilmek için gerçekleşen bu zorunlu işbirliğinden dolayı çok memnunum.”

“Yıllardır benim ilgi alanımdaki hiçbir ürünü satmaya hevesli olmamama rağmen, bu ürünleri kapsayan araştırmanın bir değeri olduğunu hissettim.”

“Burada ifade vermeye gelmemin nedeni ise bu dolandırıcılığın çoğalmasında benim sorumlu bir rolümün olması ve benim kullandığım heveslendirici dilin bazen bu sorunu daha kötüye götürmüş olmasıdır.”

“Bu ürünlerle ilgili görüşlerimi açıklamamış olsaydım, izleyicilere olan görevimi yerine getirmemiş olurdum.”

“Gelecekte umut verici araştırma ve ürünleri tartışırken daha dikkatli olacağım. Ama bu duruşmaya katılan mevcut herkesin kilo kaybı dolandırıcılığı sorunları ile başa çıkma yolu bulabilmek adına birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum.”

Konuşmaların ingilizce metni için:
"We can spend a lot of time, Senator McCaskill, arguing the merits of whether green coffee bean extract is worth trying or not worth trying,” Oz said. “Many of the things we argue that you do with regard to your diet are likewise criticizable… It is remarkably complex, as you know, to figure out what works for most people even in a dietary program.”

Oz, who stars in the ABC television program NY Med, noted he has also  been criticized for saying prayer can help sick patients.

“You don’t have to buy prayer,” snapped McCaskill, D-Mo.,  who has taken to social media to tout her own personal weight loss victories thanks to diet and exercise.

I actually do personally believe in the items I talk about in the show. I passionately study them. I recognize that often times they don’t have the scientific muster to present as fact. But, nevertheless, I give my audience the advice I give my family all the time. I give my family these products, specifically the ones you mentioned. I’m comfortable with that part,” he said.

Some companies have used Oz’s likeness when promoting their products, something Oz said  he has never agreed to. He also said that he never appears in commercials for products and doesn’t tell his viewers to explicitly buy certain products.

“I use language that is very passionate… and it provided fodder for the unscrupulous advertisers,” Oz said.

Sen. Amy Klobuchar, D-Minn., also took on Oz saying, “It’s a major problem when people are spending more and more money and they’re gaining more and more weight.”

“Either you don’t talk about these things at all, or you’re going to have to be more specific, because right now, this is not working,” the senator said.

Oz again defended himself describing his “job” on his program “The Dr. Oz Show” as a “cheerleader for the audience,” noting with products like green coffee bean extract you need to still eat healthy and exercise. “You can’t spread it on kielbasa and expect it to work,” he said.
In an interview with ABC News following the committee hearing, Oz  blamed himself for his “flowery” language, but also “fraudsters” who used his words to prey on people trying to lose weight.
“What’s come to my attention is that there’s actually an inherent use of content from my show by these fraudsters, so in fact unwittingly I’ve been helping them by using flowery language,” he said.
When his words are “taken out of context, it’s used as a weapon against the people who trust me,” Oz said.
He said he is “definitely going to be more careful” to avoid having his words appear in unsanctioned ads.
McCaskill promised she didn’t call the hearing to “beat up” on Oz, but instead because of a “crisis in consumer protection” and Oz said he came because he wants to “be part of the solution not part of the problem.”
“I’ve heard the message and I get it,” he said.

 Tam haber için:
http://abcnews.go.com/blogs/politics/2014/06/dr-oz-scolded-by-senators-for-miracle-weight-loss-claims/

0 yorum :

Yorum Gönder